Kontakta fotografen

Arbetsflöde – Lightroom, Photoshop, Backup

Det finns förmodligen lika många arbetsflöden som det finns fotografer, men oavsett om du är professionell eller amatör så kommer du att behöva struktur och ett bra sätt att jobba. Annars kommer det bli en mardröm när det blir många bilder, och det blir det med dagens digitala teknik.

Jag har under mina år som fotograf utvecklat ett arbetsflöde som funkar väldigt bra för mig. Det är inte säkert att det passar alla, men vill ändå dela med mig eftersom jag tycker att detta är en viktig del för mig.
Jag lägger betydligt mycket mer tid på bearbetning och hantering av bilden än vad jag lägger på att fotografera den.

Grundläggande

Hårdvara

Jag använder en iMac som arbetsstation. Till den har jag 2 st externa hårddiskar. En på 1TB där alla bilder ligger. Jag arbetar direkt mot denna. Har alltså inga bilder lokalt. En annan disk på 2TB som jag använder för säkerhetskopiering. Denna behöver vara större eftersom Time Machine sparar versioner av bilderna ifall man vill gå tillbaka till en tidigare version.

Mjukvara

Jag använder Adobe Lightroom för hantering av bilderna. Det är ett otroligt verktyg som jag inte skulle kunna vara utan. Faktum är att jag gör det mesta i Lightroom. Allt utom avancerad retusch, då jag öppnar bilden i Photoshop, bearbetar den för att sedan spara tillbaka den till Lightroom.

Filformat

Jag fotograferar uteslutande i RAW. Jag vill ha möjlighet att få ut så mycket information som möjligt ur bilden när jag redigerar den.

Arbetsflöde

Import

När jag kommer hem efter ett fotojobb, eller om jag bara har varit ute i skogen med sonen så är det första jag gör att koppla in kameran i datorn. Hur jag sedan importerar dem skiljer sig lite beroende på om det är ett uppdrag eller privatbilder.

Om det är ett uppdrag så importerar jag bilderna till en mapp som heter ”Uppdrag” och namnger sedan mappen ”Uppdragstyp – Företag”. Har även mer specifika mappar som ”Porträtt”, ”Student”, ”Bröllop” osv.

 

Om det är privata bilder så importerar jag dem till en ”RAW IN” -mapp vars undermappar är indelade i år, datum. Dessa bilder brukar ligga orörda till jag får tid att bearbeta dem, vilket kan ta ett tag.

lr-import1

Säkerhetskopiering/Backup

Detta är en mycket viktig del som oftast glöms bort eftersom det är tråkigt och kostar pengar. Tro mig, det är värt det.

Det är viktigt att hålla isär begreppen här. En säkerhetskopiering är en säkerhetskopiering och en backup är en backup. Det är vanligt att man har en HD vid sidan om datorn och kallar det backup, men om huset brinner ner eller i händelse av stöld så är allt borta.

Säkerhetskopiering

Jag kör en säkerhetskopiering till en extern HD som står bredvid datorn. Detta görs helt automatiskt av Time Machine på min Mac.
I denna säkerhetskopiering ingår min Lightroom-databas(Lightroom-katalog) samt min Lightroom-bildmapp.

Backup

Jag använder mig av en molntjänst som heter Amazon Glacier. Det fungerar som en oändligt stor lagringsplats som du kontinuerligt fyller på. Det som är bra med denna tjänst är att det inte är så dyrt att lagra en stor mängd data. Det kostar ca 70-100 kr i månaden för mig och jag lagrar ca 600GB.
Baksidan med Glacier är att OM du behöver hämta ALL data så blir det dyrt, väldigt dyrt.
Men som tur är så har du en viss mängd i månaden som du får hämta hem gratis, och handen på hjärtat så är det inte så troligt att du skulle behöva alla bilder samtidigt.
Jag ser detta som en sista utväg -lösning och hoppas att jag inte skall behöva hämta hem data alls, men det är otroligt skönt att ha.

Jag använder ett litet program som heter Arq(kostar ca 300 kr) som sköter min backup. Det gör jobbet utmärkt och man märker inte av det om det inte är något som går fel, vilken det sällan/aldrig gör(ta i trä).

Taggning

En bild behöver metadata för att den skall hittas på t ex. Flickr eller 500px, men även för att jag lätt skall hitta dem i Lightroom. Jag taggar alla bilder innan jag börjar urvalsprocessen. Dels markerar jag alla bilder och lägger till allmänna nyckelord som ”bröllop”, ”brudpar”, ”kärlek” etc. Jag går sedan igenom dem och lägger till specifika nyckelord för varje bild t ex. ”bukett”, ”rosor”, ”kyss” eller liknande.

Urvalsprocessen

När väl alla bilder är på plats så gör jag en första genomgång från första till sista bild. Jag använder här flaggor för att bestämma vilka bilder som är bra och vilka som ska kastas. De som är bra flaggar jag ”behåll” och de som är oskarpa eller på annat sätt oanvändbara flaggar jag ”avvisad”. De som är avvisade tar jag sedan bort direkt. Jag går sedan igenom de bilder som jag flaggat ”behåll” igen. Nu använder jag mig av betyg(1-5 stjärnor). De bästa bilderna ger jag 5 stjärnor. Jag går sedan igenom de bilder som har 5 stjärnor och använder etiketter. De bilder som är absolut bäst(antal är lite beroende på jobb, men oftast vill jag bara ha fram 5-10 bilder) ger jag en grön etikett, vilket innebär att den skall redigeras.

Sådär! Nu har jag 5-10 bilder från ett uppdrag som jag kan ta vidare till nästa steg. Redigering.

Johan_s_iMac

Redigering

Redigering är viktigt. En kamera är otroligt bra på att fånga detaljer som du i verkligheten inte tänker på. En finne på näsan eller damm på kläder etc. blir väldigt markant. Det kan även vara små dammkorn på kamerasensorn som ibland kan synas väl(vid liten bländare).
Först gör jag grundläggande justeringar i Lightroom. Justerar exponering, kontrast, färgmättnad etc.
Sedan byter jag verktyg och tar bort enklare fläckar på kläder, damm på sensorn etc. Jag använder Lightroom så långt det går, men vissa fläckar får jag spara till nästa steg.
Jag öppnar sedan bilden i Photoshop. Här går jag återigen igenom och ”städar” bilden från skräp, sådant som jag inte har kunnat ta bort på ett enkelt sätt i Lightroom.

Finnar eller annat som är tillfälligt retuscherar jag alltid bort, men tar aldrig bort leverfläckar eller annat som är permanent om inte kunden speciellt ber om det.

Jag tar även bort störande hår som råkat hamna i ansiktet eller andra element som kan störa i bilden.

När jag är nöjd med bilden så sparar jag den. Den dyker då automatiskt upp i Lightroom som en ny version av bilden. Originalbilden och den redigerade staplas på varandra med den nya/redigerade överst. Du ersätter aldrig en originalbild i Lightroom.

När bilden är färdig så sätter jag en ”blå” etikett på den. Det betyder att den är färdig, att jag är nöjd och att den är klar för export.

Export

När jag har redigerat alla bilder enligt ovan så är det tags att exportera dem för att skicka till labbet samt ev. lägga upp dem på sociala medier och hemsida.

För att exportera bildfil för att skicka till labbet så använder jag en förinställning jag har gjort. Den exporterar bilden i full upplösning Adobe RGB 240 dpi.

Johan_s_iMac 2

När jag exporterar till social medier så använder jag Lightroom plugins. Dessa är mycket enkla att använda och man drar bara de bilder man vill ladda upp till respektive plugin i vänsterspalten.

Detta är hur jag arbetar just nu. Har ni frågor? Maila eller skriv en kommentar nedan.

Bli VIP hos fotografen?

Värdefulla tips och erbjudanden direkt i inkorgen, exklusivt för er som är VIP! Som tack ger jag dig en värdekod värd 500:- som du kan handla för i min shop.

Jag skickar inga spam. Säg upp när du vill. Powered by ConvertKit
3 Comments
 • Jimmi
  Posted at 12:58h, 09 december Svara

  Hej

  Funderar på en liknande uppsättning som du har, att köra Lightroom men att ha bilderna på en extern disk. Hur tycker du att det funkar att arbeta mot denna hastighetsmässigt? Idag har jag alla bilder lokalt på Macens HD, men i min nya MacBook Pro känns utrymmet begränsat pga dyra SSD-diskar. Funderar därmed på att ha alla bilderna på extern disk men är rädd att det kommer ta tid att ladda. Dock är det USB C på nya MacBooken så det kanske är skaplig fart på dem ändå…

  Med vänlig hälsning,
  Jimmi

  • Johan Abelson
   Posted at 13:19h, 09 december Svara

   Hej Jimmi,
   Jag tycker att det fungerar bra att köra på en extern disk. Ingen jättestor skillnad mot att ha bilderna på din lokala HD. Det kan bli ett visst lagg när du öppnar Lightroom, då disken startar upp från viloläge.
   Jag skall dock tillägga att sedan detta inlägget skrevs så har jag gjort några ändringar(kommer att publicera detaljer inom kort).
   Jag har monterat en SSD i min iMac(2GB) och det får jag nog säga är den största förbättring jag har gjort någonsin. Och prismässigt är de ganska dyra, men uppgradering av processor/minne etc. för samma pengar hade inte gjort lika stor skillnad.

   Tror säkert att du blir nöjd med det upplägget. Speciellt med snabbare USB än jag hade.

   /Johan

   • Jimmi
    Posted at 20:30h, 12 december Svara

    Tack Johan, får se hur slutliga setupen blir.

Post A Comment