Kontakta fotografen
Pentax LX

Bara en bild

I en digital värld är det lätt att glömma bort det fina med det analoga.

Ärligt talat så är jag slarvig. Jag printar sällan mina egna bilder. Oftast så hamnar dom på Flickr, Pinterest, 500px eller någon annan foto-community för att sedan glömmas bort. Det tycker jag är synd.

När jag började som fotograf så fanns det ingen anledning att starta med analogt. De flesta nya fotografer hade gått över helt till digitalt. Då såg man mest fördelarna med digitalt ur en praktiskt synvinkel.

  • Man kan ta hur många bilder som helst utan att det kostar skjortan.
  • Man slipper den analoga framkallningsprocessen med kemikalier och framkallningstider.
  • Man ser direkt hur bilden ser ut och kan testa sig fram till ett bra resultat.
  • Man kan förändra exponering, kontrast, vitbalans i efterhand. Till och med göra om till svartvit.

 

Detta är fördelar, stora fördelar rent praktiskt. Men det finns fördelar med analogt också. Dessa vill jag inte gå in på djupet på eftersom jag inte är en analog fotograf, och det skulle kännas oärligt. Men för att nämna några.

  • Ingen DSLR-kamera 2014 oavsett pris och märke(rätta mig om jag har fel) kan fånga in så mycket information om bilden som den analoga filmen. Mer information i hög/låg -dagrar m.m.

  • Fördelen med att inte ha möjlighet att ta hur många bilder som helst. Man tänker då efter innan man tar bilden.

 

…kanske var den största fördelen just att det inte var digitalt!?

På den gamla goda tiden hade man inget val. Bilderna framkallades på papper. När bilden var ”färdig” så hade man den i handen. Kanske stoppade man den i en mapp även då, vad vet jag, men man hade en originalbild som man monterade på kartong för att sedan montera in i ram med passepartout eller hänga upp direkt på väggen.
När man sedan gick förbi och tittade på bilden så kunde man säga, – ”fy fasen vilken bild, vad bra den blev”. Man visste då att denna bild var original, att det inte fanns någon mer kopia av den. Ungefär som en tavla som någon målat. Ett konstverk som är unikt.
_MG_4357

 

Visst, nu är jag själv fotograf och kanske har ett bildintresse som är något större än gemene man.
Ni tänker säkert, – Men va fanken, det är ju bara en bild.
Ungefär så känner jag också, när jag öppnar min Lightroom katalog och tittar på bilderna som jag markerat ”blå”. ”blå” bilder är de som jag anser mig vara nöjd med, de bilder som jag vill göra något mer med. Jag vet att de flesta av dem bara kommer att ligga där helt livlösa och förbli just ”Bara en bild”.

Vad tycker du? Är det lika viktigt idag att hålla i en fysisk bild eller räcker det med att ha en mapp på datorn eller att ladda upp dem på Facebook?

Kommentera gärna nedan.

Bli VIP hos fotografen?

Värdefulla tips och erbjudanden direkt i inkorgen, exklusivt för er som är VIP! Som tack ger jag dig en värdekod värd 500:- som du kan handla för i min shop.

Jag skickar inga spam. Säg upp när du vill. Powered by ConvertKit
No Comments

Post A Comment