Kontakta fotografen

Hur går en bröllopsfotografering till?

Första kontakten

En bröllopsfotografering börjar alltid med ett samtal eller ett mail. Oftast blir det några mail/samtal med frågor innan vi bokar in ett möte.

Samtal med kund i Kina

Mötet

Jag och brudparet träffas över en fika eller kanske på den plats där bröllopet äger rum. Vi går igenom detaljerna under bröllopsdagen och bestämmer vilka tider det är som gäller. Detta är ett bra tillfälle att bolla lite idéer ni har och titta på bilder ni hittat på nätet som ni gillar.

Engagement Session(Ingår endast i heldags-paketet)

En ”Engagement Session” eller parfotografering som det också kallas ingår vid heldagsfotografering. Det är lämpligt att man tar denna i samband med mötet. Dessa bilder levereras i samband med era övriga bilder. Jag kan även leverera några bilder innan bröllopet om ni vill använda i er inbjudan. Bilderna från en parfotografering symboliserar er kärlek till varandra och er tid tillsammans innan bröllopet.

Parfotografering en tid innan bröllopet

Mina förberedelser innan bröllopet

Jag vill gärna besöka den plats där vi kommer att fotografera på innan bröllopet. Antingen dagarna innan bröllopsdagen eller någon timme innan tiden vi bokat, för att förbereda mig. Jag kommer att titta ut platser och lägga upp en liten plan för hur fotograferingen skall se ut. Allt för att det skall gå smidigt när brudparet är på plats.

Bröllopsdagen

 

Förberedelser – tidig morgon

Jag ansluter till brudparet tidig morgon, vi träffas på den plats där bruden fixar håret och sminkar sig. Jag tar dokumentära bilder samt endel detaljbilder. Jag är ”flugan på väggen” helt enkelt. Vi får ju inte glömma brudgummen! Vi försöker planera in så att jag även hinner med att fotografera brudgummen då han klär sig.

Bruden gör sig redo

Fotografering av brudpar

Förhoppningsvis så har morgonen gått som planerat. Nu är tiden inne att fotografera brudparet. Vi sluter återigen upp, på den plats vi bestämt för fotografering. Oftast sker detta på en tid då man börjar bli hungrig, så det är bra att ha något ätbart med sig. Som sagt vill jag vara på plats en stund innan brudparet för att förbereda så att allt går smidigt när brudparet kommer.

Jag använder nästan alltid externt blixtljus när jag fotograferar porträtt. Endel fotografer föredrar naturligt ljus, men just blixtljuset och den dimensionen det lägger till i bilden har kommit att definiera min bildstil.

Vigsel

 

Gästernas ankomst

Jag åker till vigseln och är på plats minst 30 min innan akten börjar. Jag vill gärna prata med prästen samt hinna fotografera när gästerna anländer. Det blir ofta lite mingel på parkeringen eller utanför kyrkan som kan vara roligt att dokumentera. Detta är också ett bra tillfälle att fotografera alla när de går in i kyrkan.

Vigselakt

Strax före vigselakten börjar tar jag plats till höger/vänster om altaret – om det finns plats. Om det inte finns plats så har vi kommit överens om hur jag kan röra mig, på mötet. Som praxis använder jag aldrig blixt inne i kyrkan – om det inte är absolut nödvändigt för att kyrkan är för mörk för att fotografera i. Jag har ljusstark optik som klarar de flesta situationer. Jag är också noga med att röra mig på ett sätt så att jag syns så lite som möjligt trots min storlek, oftast hukad. Min uppgift under vigseln är att få med de viktiga händelserna, så det är här mitt fokus ligger. Jag vet i förväg vad som kommer att hända och planerar min position utifrån det. Vid utmarschen står jag oftast längst bak i kyrkan. Strax innan gästerna går jag ut ur kyrkan för att få med ev. riskastning etc. när gästerna går ut.

Mingel

Minglet är viktigt att få med. Här är det ofta mycket känslor i luften, och nu har spänningarna släppt. Nu blir det kramkalas, gästerna fotograferar brudparet, mingel, och till sist – brudparets avfärd.

Brudparet ger sig av mot festen

Nu är det snart dags för fest. Brudparet ger sig av mot festen, och tätt efter kommer gästerna. Nu har jag litte bråttom till festen. Jag vill ju vara där innan gästerna.

Fest

 

Gästerna kommer till fester – mingel

Så fort som möjligt är jag på plats vid festen. Jag vill även här fånga minglet innan brudparet kommer. Med drinkar i handen och glatt humör.

Brudparet kommer till festen

Nu anländer brudparet. Det blir såklart jubel och en stämning utan dess like när brudparet kliver ur bilen. Kanske stannar brudparet kvar utanför en stund och minglar med gästerna, eller så går de in direkt. Hack i häl med brudparet kommer gästerna in i festlokalen.

Festen kan börja

Det tar ofta en stund för alla att hitta sin plats, att bekanta sig med sina bordsgrannar och bli mjuka i kläderna.

Mat

Gästerna och såklart brudparet är hungriga efter dagen. Nu får brudparet ta mat – och sedan alla andra. Maten är något jag vill fotografera när det är snyggt upplagt, innan någon tar. Det är jag som cirklar runt maten.

Snittar och annat att bjuda bröllopsgästerna på

Tårta

Här är det viktigt för mig att fotografera tårtan. Jag är på benen och fotograferar tårtan innan brudparet hugger i. När brudparet skär upp tårtan så är jag på plats och dokumenterar detta.

Brudparet smakar på bröllopstårtan

Bröllopsdans

Dansen är en viktig del i bröllopsfesten. Dels så klart brudparets dans, men även då gästerna dansar med varandra – familjemedlemmar etc.

Dans och fest till midnatt

Övriga happenings

Bröllopsfester kan så klart se olika ut. Jag kommer även vara på fötterna när det är tal eller andra planerade(och oplanerade) händelser.

Avslut

Dags för mig att bege mig hemåt. Jag brukar räkna med att vara med på festen i ca 4 timmar från det att festen börjar.

Mitt arbete för dagen är inte slut bara för att jag kommer hem. Import av bilder till bildarkivet sker direkt när jag kommer hem då jag vill säkra bilderna så fort som möjligt. kl 03:00 kommer det automatiskt att gå en backup till ”molnet”(läs mer om det här) och där vill jag att era bilder kommer med.

Nu är det dags för urval och redigering, och till sist leverans. Läs mer om det i del 2 som kommer inom kort.

 

GRATIS PDF-guide till brudpar!

"60+ underbara ställen att arrangera bröllop i Skåne"

Innehåller kontaktinfo till över 60 st arrangörer i Skåne. Ladda ner helt gratis. Jag har gjort jobbet åt er! Dessutom blir du prenumerant på "Bröllopstankar". Ett koncept som har växt fram för att ni skall få den info ni behöver. Allt för att underlätta er planering innan bröllopet.

Bekräfta nedladdning/prenumeration i mailet du får Powered by ConvertKit
No Comments

Post A Comment