Kontakta fotografen

Vilken kamera ska jag köpa för att ta bra bilder?

En fråga som jag har fått många gånger är ”Vilken kamera ska jag köpa för att ta bra bilder?”.
Till att börja med, glöm kameran! Det finns två saker som är långt mycket viktigare.

1. Satsa på bra optik!

Det behöver inte kosta skjortan. T ex. Tamron har objektiv som är väldigt prisvärda. Satsa på ett så ljusstarkt objektiv du har råd med, med fast bländare, normal-zoom.

Listar några nedan. Tamron är kanske att föredra som enda optik, då den är en normal-zoom. Med ett objektiv med fast zoom kan du alltså inte zooma.

  • Tamron 28-75 f2.8 är ett kanonobjektiv som levererar mycket bra bilder till en låg peng.
  • Canon 50mm f1.8 får du under tusenlappen. Det är plastigt och fokuserar sådär i dåligt ljus, men levererar snygga bilder.

2. Extern blixt/Speedlight(speedlite)

Är det något jag inte skulle vilja vara utan så är det nog min externa blixt. Den är fantastiskt användbar både inomhus och utomhus. Fördelen med en extern blixt är att de (flesta) går att vinkla, så att du kan studsa blixten i t ex. taket eller väggen. Detta är ett snabbt sätt att fuska sig till en stor ljuskälla som inte kommer rakt framifrån, likt ljuset från ett fönster eller en softbox.

De flesta vet att man använder en blixt för att ljusa upp när det befintliga ljuset inte räcker till. För mig är dess två viktigaste aspekter följande.

  • Skärpa! En blixt har en snabb brinntid. Det innebär att de flesta rörliga objekt inomhus som barn, husdjur etc. blir skarpa. Det fina med detta är att du kan hitta en balans där du kan blanda in lagom mycket befintligt ljus med längre slutartid än du hade kunnat använda utan blixt.
  • Upplättning! Jag använder ofta blixten en solig dag. Kanske låter konstigt, men jag tycker att bilderna blir långt mycket bättre. Det du behöver göra är att ställa in blixten så att den kan synka på en slutartid som är snabbare än kamerans snabbaste synktid.

Samtliga bilder nedan är tagna med blixt inomhus/utomhus.
Barnfotografering

3. Slutligen, kameran.

Skaffa ett DSLR-kamerahus utan lull-lull. Köp ett begagnat hus i proffs eller semi-proffs -kvalite. En Canon EOS 5d mk1 som är ett proffshus kan man få för några tusenlappar då den har några år på nacken.
Ung fotograf testar stora kameran

 

Bli VIP hos fotografen?

Värdefulla tips och erbjudanden direkt i inkorgen, exklusivt för er som är VIP! Som tack ger jag dig en värdekod värd 500:- som du kan handla för i min shop.

Jag skickar inga spam. Säg upp när du vill. Powered by ConvertKit
No Comments

Post A Comment