Kontakta fotografen

Varför kostar en fotograf så mycket?

 

Jag läste ett inlägg av en kollega i Stockholm.  Det handlar om en kund som efter fotograferingen hört av sig och tyckte att priset var dyrt för ”endast ett porträtt”.

Detta inspirerade mig att skriva ett inlägg i ämnet, för jag tolkar ofta kunder som ringer och frågar vad jag kostar, som att de tycker att det är dyrt. Har jag fel?

 

Jag har även ett förflutet inom musikbranchen. Det är lite samma sak där.
Man spelar för gästerna kanske 45-90 min ibland, och ibland några set á 30 min. Skit samma, det är inte det som är poängen. Vi har åtskilliga gånger fått kommentarer om att det är dyrt – vi spelar ju bara 45-90 min.
Ur kundens synvinkel kan jag förstå detta resonemanget, men om man ser till hur det är för oss som band;
Vi packar släp ca 09:00 och åker sedan mot den ort där vi skall spela. 1-3 timmar i bilen ca, så är vi framme. Vi packar ur släpet, lyfter tungt utan att sabba våra ryggar(helst). Vi riggar upp grejorna varpå vi gör ett soundcheck(för det måste ske innan gästerna kommer, med lite marginal om något strular). Nu är klockan ca 15:00 och soundcheck är färdigt.
Nu käkar vi något och väntar på att gästerna kommer. Dödtidens tid är nu.

Gästerna kommer, nu är kockan ca 19:00. Dötid.

Vi spelar första set, ca 20 min för att värma upp publiken.

Dötid.

Vi spalar andra set, ca 30 min. Lite mer ös denna gång.

Dötid.

Ännu mer dötid, då sista set skall vara lite senare, när alla hunnit bli varma i kläderna.

Sista set. Klockar är nu 23:00 och vi spelar i ca 45 min.

Dötid igen….. nu måste ju vi vänta tills folket går hem innan vi kan packa ihop våra grejor.

Klockan är 01:30. Den sista stackaren har vinglat ut ur lokalen och satt sig i en taxi.
Nu kan vi börja packa ihop våra grejor.

Grejorna är packade och vi säger hejdå till personal och arrangörer. Klockan är nu 02:30 och vi åker hemåt.

Klockan har hunnit bli 04:30 innan vi är hemma. Nu packar vi in alla grejor i förrådet.

Hemma, och i säng 05:30.

Total arbetsdag; ca 20 timmar… men vi spelade ”bara” 90 min(!?).

Detta är bara ett exempel. Det var ju naturligtvis inte alltid såhär och tider etc. är mest för att illustrera hur det skulle kunna vara.

Vart vill jag då komma med detta, då denna blogg handlar om mig som fotograf?
Jo, för att det skiljer sig inte så mycket egentligen.

Det är inte bara den tiden man faktiskt fotograferar som kostar. Faktum är att det oftast är en ganska liten del i det hela då arbetet runt omkring har en tendens att springa iväg i tid. Bilderna skall läggas in i datorn så att jag sedan kan göra säkerhetskopiering och backup på materialet(Mer om det i ett annat inlägg om arbetsflöde).
Jag håller min utrustning uppdaterad, och jag behöver försäkring som täcker upp om det händer något då jag nu för tiden alltid fotograferar on-location.
Om det gäller bröllop så har jag alltid i åtanke att jag kan bli sjuk eller att något annat händer så att jag inte kan komma. Det har aldrig hänt, men om det skulle hända så har jag en backup-fotograf.

Jag jobbar med marknadsföring(utan det hade du inte sett mig från först början. Säkert inte detta inlägget heller).

Det är ganska mycket kostnader/tid runt omkring. Tänk sedan på att mer än hälften försvinner i skatt och dyl.

Ni förstår säkert vid det här laget vart jag vill komma. Det som jag som fotograf i slutändan får i min hand från ett uppdrag är inga stora pengar.

När jag sätter mina priser så försöker jag tänka som en kund. Hur mycket skulle JAG vilja betala för en snygg personlig porträttbild? Skulle jag anlita mig själv? Kanske inte!

De kunder som kommer till mig vill ha det lilla extra. De vill ha bilder som är personliga. Det skall inte vara uppställt framför en grå bakgrund med en standardljussättning som ger ett platt resultat(men det är smidigt för fotografen för man slipper rigga. Och det går fort!).

Om du inte klarar ”glimten i ögat” så sluta läs nu(speciellt om du driver en klassisk fotoateljé). Meningen är inte att hoppa på en viss typ av fotografer. Det är inte heller meningen att få er som kund att välja mig istället. Den klassiska fotoateljé-bilden är precis lika ”rätt”. Det handlar mest om tycke och smak.

Jag är övertygad, att om ni går ner till ”fotografen i centrum” i den stad ni bor så får ni ett gäng bilder direkt i handen för 395:- eller liknande, insatt i en inlaga för att direkt kunna ställas på bokhyllan. Känner ni att det är rätt för er, så anlita inte mig för det blir mycket dyrare! 😉

Driver man en ateljé där man har allt uppställt för att snabbt kunna ta porträtt på barn, familjer, hundar, katter, så borde man lätt kunna ha 2 kunder per timma, vilket borde ge en ganska god omsättning per dag. Nu spekulerar jag bara – jag kan ha fel, men taget ur luften så känns det vettigt.
När ”fotografen i centrum” plåtat färdigt efter 15 min så tittar ni direkt igenom bilderna, väljer den ni vill ha. Bilden går direkt till printern, in i ett kuvert och hoppar upp på ateljédisken så att det automatiskt plingar till i kassaapparaten.

Jag har tänkt tanken, att starta en ateljé, där man på löpande band fotograferar kunder. Men ju längre jag håller på ju mer inser jag att det är helt fel, för mig.
Jag vill skapa något speciellt. Jag vill helst inte att två av mina kunder skall få likadana bilder. Jag jobbar gärna fram en idé som är unik för er och som ger ett roligt minne.

Mitt porträttpaket kostar 1750:-(160422). Efter skatter är det ca 7-800 riksdaler kvar(för 2-3 timmars jobb) som jag får i min ficka som skall gå till att mata barnen, service på katterna, vård av bilen etc.

Hur mycket tjänar du på ditt jobb?

Kommentera gärna nedan.

Bli VIP hos fotografen?

Värdefulla tips och erbjudanden direkt i inkorgen, exklusivt för er som är VIP! Som tack ger jag dig en värdekod värd 500:- som du kan handla för i min shop.

Jag skickar inga spam. Säg upp när du vill. Powered by ConvertKit
2 Comments
 • Ann
  Posted at 13:29h, 22 april Svara

  Så bra skrivet! Ett dilemma de flesta småföretagare brottas med är prissättningen och det finns alltid de som klagar på att det är för dyrt. Jag kan utan tveka säga att jag anser att jag fick valuta för varenda krona jag spenderat på dina fotograferingar och hjälp i arbetet med min marknadsföring… Antar att du bara blivit än bättre och mer professionell sedan dess.

  • Johan Abelson
   Posted at 13:32h, 22 april Svara

   Ja Ann, jag tror att de flesta känner igen sig. Lite frustrerande samtidigt som det på många sätt är fullt förståligt. 😉

   /Johan

Post A Comment